månadsarkiv: december 2011

Mörkrost

Så här såg det ut när jag lämnat min yngsta dotter på förskolan 15:e december. Lindvalls hade rostat lite väl häftigt. På denna bild har brandkåren inte kommit än.

Därför vill jag tipsa alla läsare om att rosta ert eget kaffe. Enkelt och förbluffande gott. Det uppträder smaker man aldrig upplever i fabriksrostat kaffe. Så här gör man:

Köp råkaffe. Kan vara knepigt. Jag tjatade in det i sortimentet på Globalen i Uppsala. Alltså affären i Kyrkans hus där man garanterar att inga slavar eller barn plockat kaffet. Men förmodligen går det att köpa varhelst man har kaffe som specialitet. Köp hem massor när ni väl fått tag på det eftersom det har väldigt lång hållbarhet. Häll ut ett lager på en långpanna och stoppa in det i ugnen på 250-275 grader. Med en varmluftsugn får man ett jämnare resultat, så det rekommenderas. Rör om ifall det verkar rosta ojämnt. Innan ni kommit så här långt, koppla ur brandvarnaren, sätt fläkten på max och varna grannarna. Rökutvecklingen är ordentlig. När bönorna hoppat en liten stund och börjar svettas lite lätt är det lagom att ta ut dem. Låt svalna en aning och brygg det godaste kaffet ni smakat! Det funkar att gör det i en stekpanna med lock också. Fast då får man skaka hela tiden.

Hurra! Två ton CO2 jag aldrig ser röken av.

I går klev jag på tåget till Stockholm klev in i ett litet kontor på Karlavägen och köpte upp mig på två ton koldioxid av företaget Biorecro. Det första företaget i världen som gått igång med BECCS-teknik. (Bioenergy Carbon Capture and Storage). Tekniken som gör att man bokstavligen dammsuger atmosfären på koldioxid. Man tar koldioxid från förbränning (eller andra processer som genererar koldioxidutsläpp) av biomassa och pumpar ned i jordskorpan. Resultatet blir minusutsläpp av växthusgaser vilket är nödvändigt för att stabilisera klimatsystemet på jorden. Se principskiss:

Kolflödet i vanliga t ex fjärrvärmeanläggning med biobränslen.

Kolflödet med BECCS-system. Klimatvinst!

På detta vis och genom att köpa biokol av Ecoera samt en dunge från Vi-skogen blir jag faktiskt minusutsläppare 2011. Detta är några sätt,  förutom nödvändiga förändringar i vår livsstil, att betala av på vår klimatskuld, dvs långlivad koldioxid vi och våra förfäder släppt ut. Sverige har en historisk klimatskuld på ungefär 4,5 miljarder ton CO2. En uppsats om detta från Lunds universitet (warlenius 2010) kan man läsa här. 500 ton per svensk blir det. Ser man det på det viset bör vi betala av 10 ton CO2 per år ytterligare för att vi ska få en sjysst atmosfär att leva i till 2050.  Var detta krångligt? Hör av er så ska jag försöka reda ut begreppen.

Håll reda på era kolatomer. God Helg.

Vattenfall ger upp CCS

Nåddes på morgonen av nyheten att Vattenfall lägger ned sin försöksanläggning för CCS-teknik. Alltså tekniken som ska städa undan koldioxidutsläppen  (i alla fall 90%) från kolkraftverken. Nu vet vi alltså att det bara var tomma ord. Vattenfall har även fortsättningsvis utsläpp som vida överstiger hela Sveriges. Och nu inga som helst planer på att städa upp efter sig. Plats för en liten titt på Vattenfalls förre VD och ett avslöjande om att vissa  anlitar samma frisör.

LIKA SOM BÄR?

För klimatnördar och vanligt folk

Godmorgon. För er som, liksom jag, tycker att glappet mellan vetenskapen och praktisk klimatpolitik är på tok för stort eller till och med kan tänka sig att offra lite komfort för att kommande generationer ska överleva, skriv på detta upprop: https://www.radikaliseraklimatpolitiken.nu/till-uppropet.php

För övrigt kan det vara intressant så här mitt i Durbanmötet att se hur koldioxidutsläppen har förändrats över tid. Kineserna har ju gått om USA som det stora utsläpparlandet. Från 1990 har man ökat utsläppen med ca 200%. Och räknar man per capita har man gått om t ex Sverige. Tar man däremot in vår konsumtion av importerade produkter (exempelvis från Kina) i beräkningen leder vi antagligen klart över Kineserna ändå. Intressant är också att USA:s utsläpp minskar antagligen på grund av taskig ekonomi snarare än lyckad klimatpolitik. Kolla in denna graf från holländska naturvårdsverket. Läs hela rapporten här.

En liten stämningsbild får det också bli:

Bli klimatneutral till jul!

Välkomna till koldioxidbantarens blogg. Det blir förstås allt möjligt om klimat och hållbarhetsfrågor, men lite musik och diverse betraktelser kommer också att slinka in.

Så för dig som inte är nöjd med klimatmötet i Durban, så här långt, bli nollutsläppare till jul. Gör bara så här:

  1. Gå in på www.klimatkontot.se. Kolla upp hur ni ligger till när det gäller klimatpåverkan. Fundera över vad i er livsstil som ni kan ändra på. Såna här förändringar tar tid, så…
  2. Eftersom tiden är kort både fram till jul och tills vi har byggt om våra samhällen behöver vi antagligen hjälp på traven:
  3. Kompensera bort resten av era utsläpp genom att anlita t ex www.ecoera.se som använder biokol (tänk grillkol) för stoppa tillbaks de kolatomer i jordskorpan som vi spridit ut under året. Läs mer om biokol på denna sida från Uppsala Universitet. Den här metoden kan man också praktisera själv om man är händig och ihärdig. En annan variant är att köpa träd i Vi-skogen som har planterat träd i snart 30 år av helt andra skäl än klimatskäl. Nu har man dock börjat räkna på vad denna jordbruksutveckling bidrar med när det gäller klimatförbättring. Vi-skogen ingår i FN:s Billion Tree Campaign som har en häpnadsväckande resultat.  En tredje variant är att kontakta nystartade bolaget biorecro som använder BECCS-teknik. Alltså Bio Energy Carbon Capture and Storage. Man pumpar ned koldioxid från exempelvis förbränning av trä ner i håligheter i jordskorpan. Eftersom träden hjälper oss att fånga in koldioxiden och man pumpar ned den koldioxiden istället för fossil koldioxid går man faktiskt i klimatvinst. Så här kan det se ut i bild. Tänk er en fjärrvärmeanläggning med fossila bränslen eller biomassa.Bild 1: Förbränning av fossila bränslen. Bild2: Förbränning av fossila bränslen med CCS-teknik (Carbon Capture and Storage). Bild3: Förbränning av biobränslen. Bild4: Förbränning av biobränsle med CCS-teknik (BECCS). Med andra ord: ren världsförbättring!
  4. Ta i ordentligt och överkompensera era utsläpp så handlar ni helt efter de ledande forskare (James Hansen på NASA m fl) som säger att vi måste minska koldioxidhalten i atmosfären till 350 miljontedelar istället för nuvarande 390 för att stabilisera klimatet. Läs mer här.

Nu tänkte jag använda en mix av dessa tekniker för att just bli minusutsläppare. Mest för att visa att det går och att hela samhället borde kunna göra samma sak. Bara viljan finns.

Verkade detta krångligt? Ställ gärna frågor till mig så skall jag utveckla det hela lite mera i senare inlägg.

Kolla gärna detta inslag från SVT så länge.

Hälsningar Staffan