Artisten

Min bana  inom showbiz började 1979 med ”The pyjamas show” i regi av Håkan Nesser. Min kompis Tomas Jonsson hade den då helt okände högstadieläraren i svenska och åttorna på hans skola i Uppsala skulle sätta upp en revy. Jag fick bidra med ett nummer jag och min kompis utvecklat efter ett antal scoutläger tillsammans. Iförda varsin psykedeliskt mönstrad pyjamasbyxa i en oändligt uttänjbar trikå av märket Winson ”Kläder för karlar”, som våra mammor köpt på Domus, gled vi nerför catwalken i den ena vågade kreationen efter den andra. Varför folk skrattade så mycket vet jag ännu inte, kanske för att min svajiga trettonåriga kropp helt saknade muskler och gick att vrida åt helt oväntade håll, men känslan har jag kvar och min kropp är lika rolig då som nu. Showandet har sedan fortsatt i olika konstellationer,något senare på högstadiet och gymnasiet härjade hushållspunkbandet ”Los Babianos” som vid själva toppen av sin karriär var förband till inspiratörerna Dag Vag vid en legendarisk spelning på Ungdomens hus i Uppsala.

Under nitton år har jag sjungit bas i vokalgruppen Viba Femba, mottagare av Povel Ramels Karamelodiktpris 1999.

Viba Femba 1985

Och på senare år har showandet fortsatt tillsammans med Jacke Sjödin, Lasse Eriksson och Erik Lidholm i Fyra Lyckliga  Män. Efter Lasses hastiga bortgång 3:e mars 2011 skrapar vi ihop spillrorna och förbereder oss för nya upptåg och shower i Lasses anda.

Fyra Lyckliga män 2005. SL, Jacke Sjödin, Lasse Eriksson och Erik Lidholm.

Trubaduren

Ibland hänger jag på sig gitarren och sjunger själv. Detta med sådan intensitet att vilket frostigt sällskap som helst kan tina upp.Jag sjunger helst sina egna låtar om inte annat önskas. Dessutom slinker det med en del egna texter till snodda melodier som t ex: ”Lilla fräcka fröken höger”, ”Panik skall byggas utav ångest” eller ”Män är ett folk och de bor i ett främmande land”. Texterna sträcker sig från naturlyrik och kärlek till rå satir och rent publikfrieri. Låtarna varvas med dagsaktuella betraktelser av livet och anpassas till sammanhanget. Ibland skriver jag ihop specialsydda låtar som ”1177” en sång om sjukvårdsrådgivning eller ”En fuga över temat ADHD” till en konferens om neuropsykatrisk funktionshinder. Vill folk sjunga själva är detta inte omöjligt heller eftersom jag är tvångsmässig allsångsledare. Bland nöjda mottagare av min viskonst finns bl aSveriges Radio, UD, Uppsala Kommun och Naturskyddsföreningen.

Anlita mig även som konferencier eller moderator
eftersom jag kan lite om det mesta och klarar att prata sammanhängande.

Ståuppkomiker är något jag förvandlas till mellan låtarna. Ibland till den grad att jag glömmer bort att sjunga. 2004 spelade jag julrevy med Tina Ahlin, Hasse Alfredsson och Lill Lindfors på Vasan. Aftonbladet recensent skrev: ”Basisten Staffan Lindberg kliver fram och nästan stjäl showen när han först river av julevangeliet på 50 sekunder (!) och sedan leder en sjukt rolig version av O helga natt”.

Staffan sjunger om rasism och integration

talar med djur

och leder allsång.

Staffan Lindberg kan spela kontrabas. Det är det enda som är säkert, för det har han papper på.
Från musikerlinjen på musikhögskolan i Stockholm. Det började med en strängförsedd badbalja i hushållspunkbandet
”Los babianos”
och slutade med en tysk Pöllmanbas av Bussettomodell. Med den har Staffan spelat i Uppsala
kammarorkester,
Omnibus kammarblåsare, Radiosymfonikerna, Filharmonin, Drottningholms Barockensemble,
KammarensembleN
m fl. ensembler. Anlita gärna Staffan till Din symfoniorkester Din kammarmusikgrupp eller Ditt
svänggäng.
Så här ser basen ut i katalogen. Kolla in länken nedanför så får du se hur tyskarna snickrar
finfina basar. www.poellmann-contrabass.de