Recept

Om du vill laga miljö och klimatriktig mat efter säsong finns det en fin sida som heter www.klimatmat.se av Maja Söderberg. Själv brukar jag framåt vintern när de färska grönsakerna börjar tryta laga vegetariska kroppkakor. Receptet finns även i boken ”Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen – En koldioxidbantares bekännelser”

Vegetariska kroppkakor

Koka först 1 kg potatis. Skala och pressa den i en potatispress. Täck över och låt kallna. Koka 1 dl gröna linser i 2 dl vatten och en halv grönsaksbuljongtärning. Lägg i 1dl torkade trattkantareller i koket. Fräs en rejäl lök i en lokal rapsolja. Har du inte torkad svamp fräser du motsvarande mängd färsk svamp med löken. Blanda ihop linserna, svampen och löken och koka in eventuellt spad. Ös på med soja och kryddpeppar så det blir riktigt starkt och salt. Blanda potatisen med 2 uppvispade ägg, 2,5 dl vetemjöl och 1 tsk salt. Arbeta ihop degen utan att knåda. Dela degen i 12 delar. Platta ut varje degbit, lägg i en stor klick fyllning och rulla ihop till bollar. Koka upp 4 l vatten med 1 msk salt. Lägg i sex kroppkakor. Låt sjuda tills de flyter och sen 5 min. Ta upp med hålslev och koka resten. Ät med lingon och smält smör. Gör dubbel sats när du ändå håller på och frys in det du inte äter upp.

Och så lite julrecept:

Finsk julmjöd

4 liter vatten, 2 dl socker, 3 dl farin, 1 citron, 1 flaska lättöl, 1 kryddmått jäst, russin
Koka upp vattnet. Rör ned sockret. Skala citronen (det gula). Skär bort det vita. Skär citronen i skivor. Lägg ned det gula skalet och citronskivorna i sockerblandningen. Svalna av till 37 grader. Lös upp jästen. häll i lättölet. Låt stå övertäckt över natten. Sila upp drycken i flaskor. Lägg i en tesked socker och några russin i varje flaska. Efter ett par dagar i flaskor har det blir det som godast.

Mormor Sveas julsenap

1 msk smör, 1 msk vitvinsvinäger, 1,5 dl vispgrädde, 2 ägg, knappt 1 dl socker, 3/4 dl senapspulver (Colemans) Blanda allt utom senapspulvret. Sikta över senapspulvret. koka upp under vispning. Ta av från spisen och kyl i vattenbad. Häll upp i burkar och njut.

Finsk rotsakslåda till julbordet

3/4 kg kålrot, 3/4 kg morötter, skinkspad eller buljong, 2 ägg, ströbröd, vitpeppar. Skala kålroten, skär den i stora bitar. Koka den i skinkspad eller buljong 30 min. Skala och skiva morötterna. Lägg i och koka nätt och jämnt mjuka. Häll av spadet. Mosa rotsakerna. Salta ev. Blanda i äggen lätt vispade. Peppra. Bred ut i smord låg form, räffla, häll på ströbröd. Grädda i 200 grader i 30 min.

Och så en gammal klassiker som funkar fint till påsk:

Silltårtan

Britt (som jag inte minns efternamnet på) gjorde denna succéartade silltårta till Viba Fembas föreställning ”Låg Ribba” på Scalateatern i Stockholm. Här kommer receptet med hennes egna ord:

Till en silltårta behöver du 2 pkt Hönökakor (6 halvor) Extrasaltat Bregott eller smör (Lätta göre sig ej besvär) 1 stor hackad gul lök, 3 dl gräddfil, 6 hårdkokta ägg, 3 dl Äkta majonnäs (Inget Light tack), Svartpeppar, 3 dl riven västerbottenost (och här duger inget annat). En stor burk inlagd sill, en stor burk senapssill, en liten burk Abbas ölsill (starkt kryddad) Till dekoration: En kruka finhackad plocksallad, En skivad rödlök samt dill och gräslök. Lägg ihop två hönökakshalvor på ett stort fat. Smöra och täck med en röra av osten, gräddfilen och gula löken. Två nya hönökakor. Se till att skarven hamnar på andra ledden för att tårtan ska hålla ihop bättre. Smöra. Täck med de skivade äggen. Bre på majonnäsen och strö över med nymalen svartpeppar. Täck med de två sista hönökakorna. Så här långt bör du göra tårtan dagen innan du ska äta. Förvara i kylskåp.
Översta lagret: Täck med den finhackade plocksalladen. Lägg en ring YTTERST av inlagd sill. Lämna lite utrymme och gör en MELLANRING av senapssillen. Ett nytt mellanrum och så ölsillen i mitten. Dekorera ytterringen med ringar av den skivade Rödlöken och mellanrummen med hackad dill respektive hackad gräslök. Avnjutes lämpligt med ett väl avkylt öl och en kryddad snaps.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *