Hurra! Två ton CO2 jag aldrig ser röken av.

by koldioxidbantaren on 9 december, 2011

I går klev jag på tåget till Stockholm klev in i ett litet kontor på Karlavägen och köpte upp mig på två ton koldioxid av företaget Biorecro. Det första företaget i världen som gått igång med BECCS-teknik. (Bioenergy Carbon Capture and Storage). Tekniken som gör att man bokstavligen dammsuger atmosfären på koldioxid. Man tar koldioxid från förbränning (eller andra processer som genererar koldioxidutsläpp) av biomassa och pumpar ned i jordskorpan. Resultatet blir minusutsläpp av växthusgaser vilket är nödvändigt för att stabilisera klimatsystemet på jorden. Se principskiss:

Kolflödet i vanliga t ex fjärrvärmeanläggning med biobränslen.

Kolflödet med BECCS-system. Klimatvinst!

På detta vis och genom att köpa biokol av Ecoera samt en dunge från Vi-skogen blir jag faktiskt minusutsläppare 2011. Detta är några sätt,  förutom nödvändiga förändringar i vår livsstil, att betala av på vår klimatskuld, dvs långlivad koldioxid vi och våra förfäder släppt ut. Sverige har en historisk klimatskuld på ungefär 4,5 miljarder ton CO2. En uppsats om detta från Lunds universitet (warlenius 2010) kan man läsa här. 500 ton per svensk blir det. Ser man det på det viset bör vi betala av 10 ton CO2 per år ytterligare för att vi ska få en sjysst atmosfär att leva i till 2050.  Var detta krångligt? Hör av er så ska jag försöka reda ut begreppen.

Håll reda på era kolatomer. God Helg.

{ 3 comments… read them below or add one }

tommy josefsson december 28, 2011 kl. 3:04 e m

Finns det BECCS- system i verkligheten? Var? Hur bra fungerar det?
Är det lika energikrävande som CCS?

Svara

koldioxidbantaren december 28, 2011 kl. 7:15 e m

Just nu används tekniken där man redan har stora utsläpp av icke fossil koldioxid. I fallet med Biorecro har man kopplat sin anläggning till en etanolfabrik. Läs mer i dessa rapporter:
Biorecros rapport om BECCS i Sverige: http://biorecro.se/BECCS_Rapport_100922_Biorecro.pdf
Biorecros rapport om BECCS i världen: http://www.globalccsinstitute.com/resources/publications/global-status-beccs-projects-2010

Hälsningar
Staffan

Svara

koldioxidbantaren december 28, 2011 kl. 7:17 e m

Här mer om BECCS i verkligheten:
SVT:s hemsida om projektet i Illinois, Vetenskapsredaktionen: http://svt.se/2.108068/1.2596746/varldens_forsta_minusutslapp

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: