Hurra! Två ton CO2 jag aldrig ser röken av.

I går klev jag på tåget till Stockholm klev in i ett litet kontor på Karlavägen och köpte upp mig på två ton koldioxid av företaget Biorecro. Det första företaget i världen som gått igång med BECCS-teknik. (Bioenergy Carbon Capture and Storage). Tekniken som gör att man bokstavligen dammsuger atmosfären på koldioxid. Man tar koldioxid från förbränning (eller andra processer som genererar koldioxidutsläpp) av biomassa och pumpar ned i jordskorpan. Resultatet blir minusutsläpp av växthusgaser vilket är nödvändigt för att stabilisera klimatsystemet på jorden. Se principskiss:

Kolflödet i vanliga t ex fjärrvärmeanläggning med biobränslen.

Kolflödet med BECCS-system. Klimatvinst!

På detta vis och genom att köpa biokol av Ecoera samt en dunge från Vi-skogen blir jag faktiskt minusutsläppare 2011. Detta är några sätt,  förutom nödvändiga förändringar i vår livsstil, att betala av på vår klimatskuld, dvs långlivad koldioxid vi och våra förfäder släppt ut. Sverige har en historisk klimatskuld på ungefär 4,5 miljarder ton CO2. En uppsats om detta från Lunds universitet (warlenius 2010) kan man läsa här. 500 ton per svensk blir det. Ser man det på det viset bör vi betala av 10 ton CO2 per år ytterligare för att vi ska få en sjysst atmosfär att leva i till 2050.  Var detta krångligt? Hör av er så ska jag försöka reda ut begreppen.

Håll reda på era kolatomer. God Helg.

3 tankar kring ”Hurra! Två ton CO2 jag aldrig ser röken av.

  1. koldioxidbantaren Inläggsförfattare

   Just nu används tekniken där man redan har stora utsläpp av icke fossil koldioxid. I fallet med Biorecro har man kopplat sin anläggning till en etanolfabrik. Läs mer i dessa rapporter:
   Biorecros rapport om BECCS i Sverige: http://biorecro.se/BECCS_Rapport_100922_Biorecro.pdf
   Biorecros rapport om BECCS i världen: http://www.globalccsinstitute.com/resources/publications/global-status-beccs-projects-2010

   Hälsningar
   Staffan

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *